Mijn favorieten
Overzicht
Artikel

Energielabels en duurzaamheid in de vastgoedmarkt

14 december 2023

De vraag naar woningen met een goed energielabel en energiezuinige woningen blijft groeien, gedreven door zowel milieuoverwegingen als de potentiële kostenbesparingen op de lange termijn. Hierdoor spelen duurzaamheid en energie-efficiëntie een steeds grotere rol bij overwegingen in de vastgoedmarkt. Of je nou benieuwd bent naar duurzame bouwmaterialen of kijkt naar het energielabel van een woning, wij nemen je in dit artikel mee in de meest opvallende trends.

Van een goed energielabel tot duurzame materialen

Steeds meer kopers en huurders letten op een goed energielabel, waarbij vaker wordt gezocht op woning met een energielabel A (++++), B of C. Het is dus ook van belang om hier rekening mee te houden mocht je je woning willen verkopen. Naast het energielabel wordt er ook gelet op groene certificeringen en beoordelingen bij het selecteren van een woning, voorbeelden zijn LEED en BREEAM. Deze certificeringen geven aan dat een woning voldoet aan strenge duurzaamheidsnormen en energie-efficiëntie criteria. 

Het gebruik van duurzame bouwmaterialen winnen ook terrein in de vastgoedsector. Denk aan gerecycleerde materialen, lokaal geproduceerde bouwproducten en materialen met een lange levensduur. Deze materialen verminderen de ecologische voetafdruk van bouwprojecten en dragen bij aan een gezonder binnenmilieu. Hierdoor bieden ze een positieve impact op het milieu en een verlaging van de energiekosten. 

Als we verder kijken dan alleen duurzame bouwmaterialen is een opvallende trend de toename van een passiefhuis en energieneutrale woningen. Een passiefhuis is gebouwd om extreem weinig energie te verbruiken, terwijl energieneutrale woningen evenveel energie opwekken als ze verbruiken. Deze woningen zijn goed geïsoleerd, gebruiken geavanceerde HVAC-systemen en benutten hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie.

Energielabel en een duurzame woning kopen Het belang van een goed energielabel voor woningeigenaren.

Smart homes en financiële stimulans

De opkomst van smart home-technologieën heeft het beheer van energie in woningen getransformeerd. Slimme thermostaten, verlichtingssystemen en apparaten kunnen op afstand worden gecontroleerd en geprogrammeerd om energie te besparen. Woningeigenaren maken graag gebruik van deze slimme technologieën, omdat ze zowel gemak als efficiëntie bieden.

Naast de groei aan mogelijkheden om meer grip te krijgen op je energieverbruik door diverse home-technologieën, wordt bewustwording ook gestimuleerd door overheden en financiële instellingen. Middels financiële prikkels wordt verduurzaming in de vastgoedmarkt aantrekkelijker gemaakt voor huiseigenaren. Dit kan variëren van belastingvoordelen voor energiezuinige woningen tot gunstige leningen voor duurzame renovaties. Dit maakt duurzaamheid financieel aantrekkelijker voor zowel kopers als verkopers.

Verwachtingen voor de toekomst

De ontwikkelingen op het gebied van energielabels, duurzaamheid en energie-efficiëntie in de vastgoedmarkt tonen geen tekenen van vertraging. Naarmate de vraag naar een beter energielabel blijft stijgen, de technologie zich verder ontwikkelt en de maatschappelijke druk om milieuvriendelijke keuzes te maken toeneemt, kunnen we verwachten dat het energielabel van een woning een steeds prominentere rol zal spelen in de vastgoedmarkt. 

In de snel veranderende vastgoedmarkt is het belangrijk om te begrijpen dat het energielabel niet alleen de impact van een woning op het milieu in kaart brengt, maar ook effect heeft op het financiële plaatje. Het hebben van een beter energielabel kan de waarde van jouw woning verhogen, je energierekeningen verlagen en je gezondheid bevorderen. Wil je binnenkort een woning kopen? Neem de voordelen die een energie-efficiënte woning bieden voor jou en de planeet mee in je overweging.

Wil je meer informatie over woningen met een goed energielabel in de regio Utrecht of Amstelveen? Neem gerust contact met ons op, onze aankoopmakelaars helpen je graag bij het vinden van de perfecte woning die aan je behoeften voldoet en bijdraagt aan een duurzamere toekomst.