Mijn favorieten
Overzicht
Artikel

Een blik op woningtaxaties: van voorbereiding tot waardebepaling

06 februari 2024

Een woningtaxatie, hoe gaat dat precies in zijn werk? Of je nu aan het begin van je huizenjacht staat, je woning wilt verkopen, of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe dit alles werkt, we hebben alle antwoorden die je nodig hebt. We nemen je stap voor stap mee door het taxatieproces en delen de aspecten die een rol spelen bij de waardebepaling van een woning.

Waarom is een woningtaxatie nodig?

Een woningtaxatie is vaak noodzakelijk wanneer je een hypotheek wilt aanvragen voor de aankoop van een woning. Daarnaast kan het ook vereist zijn wanneer je jouw woning verkoopt. Het beïnvloedt niet alleen de verkoopprijs, maar het kan ook invloed hebben op de hypotheekmogelijkheden. Talloze factoren wegen mee in dit beoordelingsproces. Denk hierbij aan de locatie van de woning, de omvang van het perceel, de actuele staat van het huis en niet te vergeten, de recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw directe omgeving.

De factoren achter de taxatiewaarde

Wat bepaalt eigenlijk de waarde van een woning? Een taxateur neemt verschillende factoren in overweging bij het bepalen van de waarde van een huis,van locatie en grootte tot voorzieningen en recente marktontwikkelingen. Deze elementen komen allemaal samen en kunnen jouw vastgoedwaarde beïnvloeden. 

 • Locatie als invloed op woningwaarde
  Nabijheid tot voorzieningen zoals scholen, winkels, openbaar vervoer en werkgelegenheid kan de waarde verhogen.
 • De grootte van je huis
  De omvang van het perceel en de indeling van het huis kunnen van belang zijn. Meer vierkante meters en een efficiënte indeling kunnen de waarde positief beïnvloeden.
 • Staat van onderhoud
  De conditie waarin je huis verkeert, onthult veel. Als je woning goed wordt bijgehouden en je hebt recentelijk wat renovaties gedaan, laat dat zien dat je er zorg voor draagt. Dat kan de waarde van je huis verhogen. Ook de materialen en bouwtechnische kant voegen hier nog wat aan toe. Als je kwaliteit en duurzaamheid hebt, wordt dat positief meegenomen bij de taxatie.
 • Voorzieningen en extra's
  Extra's zoals een zwembad, tuin, garage of luxe keuken kunnen de waarde van een woning verhogen, afhankelijk van de vraag in de markt.
 • Vergelijkbare verkoopprijzen
  Recentelijk vergelijkbare verkochte woningen in de buurt dienen als referentiepunten. Deze vergelijkingsgegevens helpen de taxateur om een nauwkeurige schatting te maken.

Uiteraard zijn er nog meer belangrijke factoren voor de waardebepaling dan alleen de bovengenoemde, we vertellen je graag meer hierover tijdens een persoonlijke afspraak. 

Hoe bereid je je huis voor op een taxatie?

Voorafgaand aan de taxatie is het slim om voorbereid te zijn. Het verzamelen van relevante documentatie kan de taxateur helpen een realistisch beeld te krijgen van de waarde van je woning. Zowel het onderhoud binnenshuis als buitenshuis is van belang. Informeer de taxateur over specifieke aspecten van het huis, zoals nieuwe apparatuur of recent vervangen systemen.

De keuze van de juiste taxateur

Om jouw hypotheek rond te maken heb je een gevalideerde taxatie nodig. Dan is het prettig dat je een taxateur hebt waar je op kunt bouwen. Onze taxaties bieden een op maat gemaakte inschatting, gevolgd door een snel en betrouwbaar taxatierapport dat goed onderbouwd is. Bij Ludenhoff beschikken we over meerdere makelaar-taxateurs die jaarlijks honderden taxaties in de regio’s Utrecht en Amstelveen uitvoeren. Heb je nog meer vragen over taxaties? Neem dan telefonisch contact op of plan een afspraak met ons in.